Funded by the European Union. Views and opinions expressed are however those of the author(s) only and do not necessarily reflect those of the European Union or the National Agency. Neither the European Union nor National Agency can be held responsible for them.

Odkrijte trenutno stanje blockchaina v visokem šolstvu in agroživilskem sektorju

Uvod

Predstavitev poročila Status Quo o izobraževanju na področju veriženja blokov v agroživilskem sektorju. To izčrpno poročilo obravnava trenutno stanje izobraževanja na področju veriženja blokov in njegove uporabe v agroživilstvu, živilstvu in prehrani po vsej Evropi.

Kaj vključuje poročilo?

Poročilo obravnava priložnosti in omejitve poučevanja z veriženjem blokov v visokošolskem izobraževanju ter ponuja vpogled v Nemčijo, Dansko, Irsko, Slovenijo, Slovaško in Češko. S predstavitvijo pregleda in razvrstitvene matrike na podlagi digitalnih indeksov poročilo izpostavlja različne ravni sprejemanja blockchaina in izobraževanja v teh državah.

Blockchain v visokem šolstvu

V visokošolskem izobraževanju je uporaba tehnologije veriženja blokov zelo različna. Medtem ko Nemčija ponuja omejeno število specializiranih študijskih programov na temo veriženja blokov, ima več univerz, ki izvajajo tečaje in seminarje na temo veriženja blokov. Danska se kljub napredni informacijski infrastrukturi sooča z izzivi zaradi pomanjkanja standardiziranih rešitev in pomanjkanja strokovnjakov. Irska ima pomembne programe, kot je magistrski program Blockchain (Distributed Ledger Technologies), ki omogoča poglobljen vpogled v različne vidike tehnologije veriženja blokov. Slovenija v svoj izobraževalni sistem vključuje umetno inteligenco in analitiko velikih količin podatkov, s čimer želi posodobiti upravljanje visokega šolstva. Slovaška in Češka se za izboljšanje svojih izobraževalnih okvirov osredotočata na digitalna učna orodja in tehnologije za precizno kmetijstvo.

Blockchain v agroživilskem sektorju

Tudi v kmetijsko-živilskem sektorju je uporaba tehnologije veriženja blokov različna. Nemčija ima izolirane pobude za sledljivost živil in optimizacijo dobavne verige, medtem ko Danska z napredno informacijsko infrastrukturo podpira natančno kmetovanje. Irska je pionirka uporabe veriženja blokov v pivovarstvu, ki zagotavlja preglednost in pristnost. Slovenija je s pomembno gospodarsko rastjo in reformami ustvarila ugodno okolje za uvedbo veriženja blokov. Slovaška izkorišča tehnologije industrije 4.0 za povečanje konkurenčnosti kmetijstva, Češka pa uporablja tehnologije umetne inteligence in interneta stvari za precizno kmetovanje.

V poročilu je poudarjen pomen tehnologije veriženja blokov pri preoblikovanju kmetijsko-živilskega sektorja, saj povečuje preglednost, sledljivost in učinkovitost. Poudarja tudi potrebo po nadaljnjem izboljšanju izobraževanja in sprejemanja tehnologije veriženja blokov po vsej Evropi.

V nadaljevanju si lahko poročilo ogledate na spletu ali pa ga prenesete na svojo napravo!

© 2024 Blockchain for Agri Food Edu. All rights reserved.
menuchevron-down